Sömntips - optimera din nattsömn
Förbättra din sömn och få bättre sömnkvalitet
Att få en god nattsömn är väldigt viktigt för att säkerställa en god energinivå för morgondagen. Efter en lång dag är det essentiellt att kroppen får tid att återhämta sig ordentligt, det är dessutom under tiden som vi sover som vår kropp ser till att läka sig själv. Trots att de flesta av oss är medvetna om att det är viktigt att sova ordentligt, så tenderar vi i dagens samhällsklimat slarva med sömnen och antalet timmar som vi väl sover.
Varför sover vi?
Anledningen till att vi behöver sömn är för att det är det bästa sättet för kroppen att sortera och rensa i hjärnan, samtidigt som det håller immunförsvaret i schack. När vi slarvar med vår sömn så påverkar det oss negativt, vi får lägre energinivå, sämre koncentration, vi blir mer emotionella och mer mentalt labila samtidgt som vi hämmar vår kreativitet.
Hur länge bör vi sova om nätterna?
Det finns lite olika teorier om hur länge vi bör sova om nätterna, och det finns människor runt om i världen som vänder sig till olika modeller, exempelvis där man delar upp sömnen i flera etapper. Vad som däremot har blivit en vedertagen rekommendation från vetenskapens håll är att sova 8 timmars sömn.
Det är även viktigt att vara medveten om att det inte enbart är antalet timmars sömn som är avgörande för morgondagen, utan snarare hur väl man sover, det vill säga, vilken sömnkvalitet man har under natten. Vår sömnkvalitet påverkas av vår aktivitetsnivå, stressnivå samt årstider, för att nämna några faktorer.
Hur kan jag skapa bättre förutsättningar för min sömn?
Det finns flera saker att tänka på under dagens gång som skapar bättre förutsättningar för en god nattsömn. Nedan listar vi några viktiga aspekter att bära med sig under dagen.
Att exponeras för dagsljus är viktigt, föredragsvis under förmiddagen om det är möjligt. Eftersom att vår sömn är en del av dygnsrytmen som i sin tur hänger samman med ljus och mörker, så blir dagsljusexponeringen en viktig stomme i nattsömnen. Våra kroppar tenderar att bli piggare och mer vakna när solen och ljuset visar sig, samtidigt som vi tenderar att naturligt bli tröttare i samband med att mörkret infinner sig.
Att motionera och aktivera kroppen under dagen ger dig bättre nattsömn. Det är däremot viktigt att ha i åtanke att inte utföra sin träning alldeles för sent på kvällen nära inpå läggdags. Detta då kroppen vid träning utsöndar både endorfiner och adrenalin som får igång kropp och sinne.
Om du har sömnsvårigheter och därefter känner dig trött under dagen så är det lätt att välja bort aktiviteter under dagen, så som att umgås och socialisera, träna och aktivera sig. Rådet är att göra tvärtom vid trötthet, se till att göra saker som du tycker är roligt och få energi av, detta kommer i sin tur att bygga upp en naturlig trötthet mot kvällen.
Försök att undvika tupplurer eller så kallade "naps" om du har sömnproblem, även om de bara är på 15 eller 30 minuter. Att ta sig en tupplur under dagen minskar nämligen sömnbehovet till natten och resulterar därmed i att det blir svårare att somna och sova en hel natt.
En viktig aspekt är att försöka undvika koffeinhaltiga drycker så som kaffe, te eller läsk. Ämnet koffein som finns i en del drycker är nämligen sömn-hämnande och bör därför undvikas för sent på dagen. Halveringstiden för koffein är 6 timmar efter intag, det innebär att om du dricker en kopp kaffe 6 timmar innan du går och lägger dig, så har du fortfarande en halv kopp kaffe kvar i kroppen när du ska sova.
Något som också kan störa vår nattsömn är att vi ligger och bekymrar oss över något, och dessa tankar tenderar att få liv när vi väl ligger i sängen och ska sova. Av den anledningen är det viktigt, om möjligt, att försöka hantera de tankarna som skapar oro under dagen innan du går och lägger dig. Det finns flera sätt att göra detta och ett bra tips är att skriva ner det som oroar sig så att man kan "parkera" tankarna tills morgondagen.
Finns det hjälpmedel för att optimera sin sömnkvalitet?
Det är främst viktigt att ha ovanstående aspekter i åtanke för att förbättra sin nattsömn och sömnkvalitet, men det finns även kuddar och sovtäcken som hjälper till att skapa bättre förutsättningar i sängen och därmed sömnen och sömnkvaliteten. Se vårt sortiment och få tips och inspiration till dig och ditt hem.
Nedan listar vi några av sömnhjälpmedel som vi har i vårt sortiment. Låt oss få inspirera till en bättre nattsömn och bättre sömnkvalitet.
Nackkudde Ergonomisk Viskoelastisk Conforti
Viskoelastisk nackkudde med ergonomiska konturer för optimalt stöd för huvud, nacke och händer. Den hjälper dig sova med korrekt hållning, behålla nackens naturliga kurva och förebygger och mildrar nacksmärtor. Det viskoelastiska skummet går långsamt tillbaka till ursprunglig form och formar sig perfekt efter kroppen, lättar trycket på nacken och främjar bekvämlighet och vila. Den har en nedsänkning för huvudet i mitten samt en förlängning för nacken och en på var sida för armar och händer. Den underlättar också mjuk och naturlig andning vilket gör den till den perfekta kudden för att njuta av bekväm och uppiggande sömn varje natt.
Du finner kudden här.
Nackkudde Skum Formande
En mjuk och bekväm nackkudde som förhindrar huvud- och nackvärk tack vare sin ergonomiska design. Den hjälper också mot somnlöshet. Den anpassar sig efter kroppens form, fördelar vikt jämnt och främjar en bra sovhållning. Dess avancerade teknologi och kvalitetsmaterial ger bästa möjliga vila och maximal avkoppling och bekvämlighet.
Du finner kudden här.