Meditation - för att varva ner i vardagen

Meditera - för att slappna av kroppsligt och mentalt

Det talas inte allt för sällan om att varva ner i vardagen och slappna av, både kroppsligt och mentalt, men inte alltid hur vi på bästa sätt gör det. Det finns flera metoder som man kan vända sig till, men den kanske mest beprövade och rekommenderade metoden är meditation
Vad innebär meditation? Är det samma sak som mindfullness? Nej, det är inte samma sak, även om tillvägagångssätten kan påminna om varandra och båda inger en sorts lugn i tillvaron. Mindfullness handlar mer om att ha en slags medveten närvaro och möta de tankar som dyker upp i tankarna under processen, medan meditation i grunden handlar om att rensa sitt sinne från alla tankar som dyker upp under processens gång.
meditation-levande-ljus

Hur mediterar man?

Att meditera är ett kraftfullt och effektivt sätt att träna sitt sinne, däremot kan det kännas någorlunda tufft att komma igång som nybörjade, då det kräver att man bemästrar tekniken för att få rätt effekt. Generellt sett så är ordet meditation ett samlingsbegrepp för de metoder som är avsedda för att ge kroppslig och mental avslappning. Under meditationen blickar vi inåt och skapar en starkare närvaro i kroppen och i nuet. 

Normalt sett så mediterar man i allt mellan fem till tjugo minuter, beroende på hur erfaren man är, vilket innebär att det inte krävs flera timmars meditation för att ta del av de positiva effekterna.

Vid utförandet så underlättar det om man kan placera sig i en lugn och stillsam miljö som är tyst och avslappnande. Därefter kan man tillämpa mediteringens grundtekniker - det vill säga att man fokuserar på sina andetag för att skapa mer närvaro i kroppen. Att meditera är framförallt kraftfullt när man upplever att stressen kryper sig allt närmre inpå en, exempelvis under en arbetsdag där det nalkas ett viktigt möte. Vissa väljer exempelvis att meditera på kvällen för att skapa ro inför sängdags och på så vis optimera sin sömn och återhämtning. 

 

 

Det är till stor hjälp att sätta på meditativ musik, sluta ögonen och därefter fokusera på att andas in och andas ut. Syftet är att man successivt ska känna en avslappnande känsla som sprider sig längs hela kroppen och att man tillsist hamnar i en form av trans. Det är fullt normalt att tankar som oroar en kan dyka upp under meditationens gång, dessa ska man försöka bli av med - då huvudsyftet är att tankarna och sinnet ska vara blankt, tillskillnad från mindfullness.

Vi hoppas att vårt blogginlägg gav dig en bättre förståelse för meditation, om du söker andra sätt att finna avslappning så rekommenderar vi vårt utvalda sortiment här.